Mama, drumul frumos către descoperirea interioară

Mama pentru Anastasia, Irina PALADE, a acceptat să se prezinte ca mamă și să ne împărtășească câteva mici secrete din viața de familie. La 36 de ani este de aproape zece ani consultant în achiziții publice și, de doi ani urmează cursurile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UAIC Iași – specializarea Psihologie, fiind atrasă de subiecte privind educația timpurie. 

#1. Ce înseamnă pentru tine să fii mamă?

Să fiu mamă înseamna cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Este o binecuvântare și o provocare. Un drum frumos către descoperirea mea interioară și a personalității copilului meu: un bulgăre de aur ce mi-a fost dat pentru a-l plămădi, pentru ca la rândul ei să ofere lumii tot ce are mai frumos din talanții ce i-au fost dați de Dumnezeu.

Se spune că o mamă se naște în același timp cu copilul ei, asta pentru că amândoi învață unul de la celalalt câte ceva și amândoi învață să descopere lumea prin ochii celuilalt în fiecare zi. Cu alte cuvinte, pentru mine este cea mai importantă lecție de viață.

#2. Te-a schimbat statutul de mamă? În ce fel?

Da. M-a schimbat prin faptul că mă face să conștientizez mai bine lucrurile pe care le spun și pe care le fac, mai ales în relația cu fetița mea. Copiii învață mai degrabă imitându-ne comportamentul. Mai puțin pe baza a ceea ce le spunem să facă și atunci încerc să mă gândesc din ce în ce mai des la lecțiile de viață pe care i le ofer, la impactul pe termen lung al lucrurilor pe care le spun sau la modul în care abordez anumite situații.

Aaa…și m-a făcut să revin pe băncile școlii. Vreau să învăț și să mă pregătesc mai bine pentru a îndeplini acest statut. 🙂

#3. Care este cea mai valoroasă lecție pe care ai învățat-o de la mama ta?

Să fiu cinstită, corectă și să pun suflet în tot ceea ce fac.

#4. Care este cea mai plăcută amintire cu mama ta?

Sunt aceleași lucruri pe care cu bucurie le observ acum că îi fac plăcere și Anastasiei. Mă refer la timpul petrecut împreună. Făcând ceva împreună. Mama a fost educatoare și țin minte, când eram prin clasa a 3-a, că avea de pregătit niște felicitări de Crăciun pentru copiii de la grădiniță. M-a lăsat să stau pe lângă ea, să o observ cum le desena și apoi am fost tare încântată că am reușit să fac și eu același lucru. Acel moment mi-a rămas așa de bine întipărit în minte încât și acum când vorbesc la telefon, mă trezesc de multe ori creionând acele două crenguțe de brad în care stau agățați doi clopoței legați cu o fundiță. Mai mult, am reluat și cu Anastasia desenul în perioada Crăciunului.

Ar mai fi apoi limonada pe care o pregătea în zilele de examen de bacalaureat. Uite, am simțit-o salvatoare într-un moment în care mă copleșiseră emoțiile și tare aș fi vrut să ies din sală. Să iau puțin aer pentru că simțeam că o să leșin, dar știam că nu mă voi mai putea întoarce. Acea limonadă chiar m-a ajutat să depășesc momentul. 🙂

#5. Ce spune fetița ta despre tine? Cum ești ca mamă?

La doar 4 ani și jumătate m-a surprins plăcut (a se citi cu nod în gat) când mi-a zis: Știi că ești superbă?

Zic: Da? De ce?

Răspunsul ei: Pentru că mă pupăcești mult!

#6. Care a fost cel mai frumos moment din cariera de mama? Dar cel mai greu?

În fiecare zi mă surprinde cu ceva frumos. Încă de când s-a născut. Iar acest lucru face foarte dificilă alegerea. Pentru că fiecare moment stă atârnat în inima mea ca un mărțișor.

Primul moment a fost felul în care s-a liniștit instant când s-a simțit lipită de pieptul mamei și a deschis ochii mari. M-a privit ca și cum ar fi spus: aaaa….tu erai! Bine te-am găsit! 🙂 Apoi, mi-a fost luată de medici și plânsul ei m-a convins că binele ei era doar în brațele mele.

Apoi a fost primul ‚te iubesc, Mami’, zis din tot sufletul pe la 2 ani și jumătate, urmat și de ‚te iubesc, Tati’. Asta ca să ne începem amândoi ziua cu nodul în gât de emoție. O nouă declarație a venit în jurul vârstei de 3 ani,  întrebată fiind de bunica dacă vrea să locuiască la ea câteva zile și răspunsul ei a fost: nu pot să vin mamaie, că eu sunt fericită la mine acasă!

Cel mai greu moment a fost operația pe cord deschis. La vârsta de 4 luni Anastasia a trebuit să suporte o intervenție chirurgicală pentru rezolvarea unei probleme medicale. A fost o lecție de viață incredibilă pentru familia noastră, dar și o dovadă de FORȚĂ DE VIAȚĂ a unei copile care-și găsea puterea să zâmbească tuturor. Și asta la doar câteva zile de la operație (desigur, cu excepția cazurilor în care i se administrau medicamente injectabil).

#7. Care crezi ca sunt cele mai importante valori pe care o mamă trebuie să i le transmită copilului său?

Dragostea de Dumnezeu. De aici pornesc toate: blândețea, bunătatea, apropierea, grija și toleranța față de ceilalți, dorința de a-i ajuta, liniștea sufletească, iubirea, seninătatea, corectitudinea, onestitatea, puterea de a face față problemelor și de a găsi soluții, încrederea, dragostea față de natură și ocrotirea ei, dorința de învățare, curățenia conștiinței.

Pe Irina am cunoscut-o prin vara lui 2011 și am simțit-o aproape în multe momente din viața mea.

O consider un model de om și de mamă.

Îi mulțumesc pentru că a acceptat să ne povestească despre statutul de mamă și sunt bucuroasă că mă ajută să fac acest DAR ca o inspirație și pentru alte mame.

mama

About

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *