Mamă de băieți, VIS ÎMPLINIT! Interviu cu Gabriela COVALCIUC

Mamă de băieți, Gabriela COVALCIUC, avocat în Baroul BUCUREȘTI, iubește vara, marea și culoarea verde. Îi place să facă mișcare, în special în aer liber, motiv pentru care face jogging aproape zilnic. Este mare iubitoare de ciocolată și călătorii, iar dragostea pentru pisici nu cunoaște limite. Lidia este de aproape doi ani cel de-al treilea copil al casei, fiind repede acceptată de cei doi băieți Andrei (18 ani) și Cristian (14 ani).

#1 Ce înseamnă pentru tine să fii mamă?

Gabriela: Dacă m-ai trezi din somn, în plină noapte, și mi-ai adresa o astfel de întrebare, aș răspunde, fără să clipesc, că a fi mamă înseamnă rațiunea mea de a trăi. Cred că explicația unei astfel de reacții ar putea fi desprinsă și din faptul că subconștientul uman adăpostește cele mai puternice trăiri ale noastre. Răspunzându-ți la rece, cu toată responsabilitatea cuvintelor, ți-aș spune că principala destinație a călătoriei mele prin această viață am regăsit-o abia după ce am devenit mamă. Mamă de băieți. Nu susțin că menirea mea pe acest pământ a fost de a deveni mamă, întrucât mi-aș aroga singură merite mult prea înalte, dar simt că statutul de mama m-a DESĂVÂRȘIT ca femeie.

#2 Te-a schimbat statutul de mamă? În ce fel?

Gabriela: Am devenit pentru prima dată mamă la vârsta de 25 de ani. O vârstă la care majoritatea femeilor nici măcar nu iau în calcul o astfel de posibilitate. Plecasem de mică cu ideea că voi avea 4 copii. De ce 4, și nu 2, sau 5, sau 8, nu știu să zic. Cert e că acesta era planul meu de viitor. În final, m-am oprit la 2 copii, dar care fac cât 4 sau, altfel spus, cât toți copiii din lume.

În ce fel m-a schimbat statutul de mamă? Mi-ar plăcea să spun că am devenit mai responsabilă, mai matură, mai înțeleaptă. În realitate, însă, am devenit mai naturală, mai instinctivă, mai intuitivă, mai umană. Copiii scot din mama acea latură empatică pe care nimeni și nimic n-o poate declanșa.

#3 Care este cea mai valoroasă lecție pe care ai învățat-o de la mama ta?

Gabriela: Mama a reprezentat dintotdeauna un etalon pentru mine. Am crezut mereu că, dacă aș fi reușit să preiau măcar 10% din abilitățile ei de mama, aș fi fost pentru copiii mei cel mai bun părinte. De la mama am învățat multe, chiar dacă nu le-am pus în aplicare de fiecare dată, însă cea mai importantă lecție pe care mi-a insuflat-o mama a fost să nu mă dau bătută niciodată. De fapt, nu m-a învățat ca la școală, în cuvinte, ci m-a sfătuit prin propriul ei comportament. Nu am văzut-o niciodată pe mama doborâtă, deși viața nu i-a trasat întotdeauna cea mai dreaptă cale. Cu cât se împiedica mai mult, cu atât se ridica și pășea parcă și mai sigură pe sine.

#4 Care este cea mai plăcută amintire cu mama ta?

Gabriela: Am multe amintiri plăcute alături de mama. De două ori mai multe amintiri, având în vedere că am crescut numai cu ea. Mi-amintesc cu drag când îmi împletea părul în coada spic și când îmi croia propriile-mi rochițe. Mă mândream că aveam rochițe unicat.

#5 Ce spun copiii tăi despre tine? Cum ești ca mamă de băieți?

Gabriela: Ah, copiii spun multe. Important este ceea ce gândesc despre tine, ca mama, și mai ales ceea ce simt pentru tine. Cristian, prâslea al meu, îmi spune ca sunt o mama cool (îmi place să cred că asta e de bine! ). Andrei, primul meu născut, apreciază deschiderea mea către comunicare. Îmi spunea, cândva, că îi place că poate vorbi orice cu mine (îmi place să cred că și asta e de bine!) 

#6 Care a fost cel mai frumos moment din cariera de mamă de băieți? Dar cel mai greu?

Gabriela: Cred că e mult spus „cariera de mamă” atâta timp cât nu există o școală în domeniu și nici măcar copiii nu vin cu instrucțiuni de folosire. În schimb, sunt de acord că, în timp, te mai perfecționezi. Cel puțin, așa ar fi de dorit. De asemenea, așa cum susțineam și cu ocazia răspunsului la întrebarea nr. 4, există multe momente frumoase din ziua în care devii mama. Primul „mama”, primul dințișor apărut, primul dințișor căzut, prima îmbrățișare, prima aniversare, toate aceste prime evenimente compun scenariul celui mai frumos film în care ți-a fost atribuit rolul principal – DE MAMĂ. Și, în cazul meu de MAMĂ DE BĂIEȚI.

Însă, cum nu am putea să apreciem bucuria la adevărata sa valoare, fără să simțim puțin și din gustul amărui al vieții, trebuie să admit că au existat și momente dificile în exercitarea „ocupației de mamă”. Pe cel mai greu l-am resimțit în momentul în care tatăl copiilor mei a ales un alt drum față de cel pe care porniserăm împreună. Dar m-am ridicat de mult de atunci.

#7 Care crezi că sunt cele mai importante valori pe care o mamă de băieți trebuie să le transmită copiilor săi?

Gabriela: Ca mamă de băieți, chiar mă simt datoare să transmit copiilor mei cât mai multe valori, însă cele mai IMPORTANTE virtuți pe care mi-aș dori să și le însușească băieții mei, viitori bărbați, și să le conserve pe tot parcursul vieții lor, ar fi: credința, responsabilitatea și altruismul.

Pe Gabriela am întâlnit-o prin intermediul unei prietene comune. Și nu degeaba cred că întâlnirile nu sunt deloc întâmplătoare. Cu cât îți lărgești cercul de prieteni mai mult cu atât îți lărgești orizontul empatic și-ti desăvârșești experiența spirituală.

Pentru că nu există om de la care să nu ai ceva de învățat, cum nu există om care să nu aibă ceva de învățat de la tine.

 

mama de baieti

About

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *