Ce faci o zi în Polignano a Mare în Italia, lângă Bari

Lângă Bari, în Polignano a Mare, îți iei doza de bine! Ca de altfel prin toată Italia. Dar dacă ai ajuns în Puglia, în zona de sud și ai câteva zile la dispoziție, trece pe lista ta și o scurtă plimbare prin Polignano a Mare. Este un mic orășel medieval de la Marea Adriatică, construit în piatră, chiar deasupra mării.

După ce l-am vizitat anul trecut sunt de părere că este un oraș care se pretează mult mai bine pentru o vizită scurtă. Este mai degrabă un cadru natural ca un refugiu de bine pentru câteva ore. Nu se pretează pentru un sejur de plajă. Pentru plajă mă gândesc la nisipul fin din Grecia, Cipru sau alte plaje din Italia. Variante mult mai bune de luat în calcul chiar pentru cazurile în care nu călătorești și cu copiii.

Câteva idei care să te inspire să vizitezi Polignano a Mare:

Cum este orașul:

Fiind toamnă, orașul ne-a primit într-o atmosferă liniștită. Soare călduț, puțini turiști, care rătăceau ca și noi pe străduțele înghesuite, o sumedenie de puncte panoramice poziționate chiar deasupra mării, decorațiuni colorate, vegetație mediteraneană și mare agitată. Cu valuri care se sparg spectaculos de stânci. Să cobori lângă mare. Am traversat Ponte Lama Monachile spre plaja Lama Monachile. Să te așezi lângă apa verde-azurie, încadrată de stânci aproape verticale și doar să asculți sunetul valurilor care se sparg cu putere de pereții de piatră. Imaginile sunt de pus în ramă. Trebuie doar să-ți dai voie să le privești! Uite așa îți mai agăți încă un zâmbet în colecția ascunsă a inimii!

Ineditul zonei vine și din faptul că oamenii și-au construit casele în stâncile de deasupra mării, iar pe timpul verii, în plin sezon estival, orașul este înțesat la propriu de turiști. Despre plaja Lama Monachile, PRINCIPALA atracție pentru turiști, se cunoaște că este extrem de aglomerată pe timpul verii. Cică nu e loc nici să arunci un ac.

Orașul vechi, pornind de sub arcada L’Arco Marchesale, sunt convinsă că seara se schimbă. Are toate ingredientele pentru a transforma liniștea de peste zi într-o atmosferă plină de viață. Sunt multe puburi și terase chic unde poți să te așezi pentru ceva răcoritor la care să-ți rămână gândul pentru mult timp.

Cum ajungi în Polignano a Mare:

Noi am ajuns în Puglia în 2017. În prima săptămână din octombrie, în ce-a dea doua zi din mini vacanța de ziua mea, după ce am vizitat în prealabil Matera. În Polignano a Mare ajungi cel mai ușor din Bari cu trenul din Stazione Centrale (Gara Principală). Drumul durează aproximativ 25 minute, iar costul unui bilet este de 2,5 Euro de persoană.

Pentru întoarcerea în Bari, biletele se cumpără de la un mic aparat de pe peronul gării. Nu găsești pe nimeni la ghișeul din gară. Nu știu dacă doar pentru că era duminică. Se validează tot la un aparat de pe peron (te atenționează și pe bilet) înainte să te urci în tren. Vezi că trenurile sunt la distanțe de o oră, o oră și ceva. Nu pleca din gară fără să te informezi în prealabil, altfel riști să ajungi prea devreme sau chiar după plecarea trenului. Și nu e un sentiment prea plăcut.

Unde mănânci:

Și pentru că nu puteam să plecăm din oraș fără să servim masa, ne-am oprit la Pescaria, în Piazza Aldo Moro 6/8, în orașul nou, la un restaurant pescăresc cu o atmosferă veselă despre care citisem câteva informații favorabile din țară. Bineînțeles, că încerci fructe de mare. Intră la categoria incluse. Atmosfera s-a dovedit întocmai descrierilor, mâncarea a fost excelentă, iar prețurile sunt bune. Eu am testat burger cu caracatiță pe grătar (îl găsești într-o imagine mai jos). Trebuie musai să treci și tu pe la ei!

Pentru ceva și mai sofisticat poți să mergi la restaurantul Grotta Palazzese. Locația este spectaculoasă. Restaurantul este plasat într-o grotă naturală chiar deasupra mării. Trebuie să-ți faci rezervare online sau prin telefon, dar verifică pe site-ul lor dacă este deschis în perioada în care îți planifici vacanța. Noi l-am găsit închis în prima săptămână din octombrie.

Important:Dacă îți propui să ajungi pentru mare și plajă aici, trebuie să știi că plaja Lama Monachile este de fapt un mini golfuleț cu pietre și fără nisip!

Cam asta e de făcut în Polignano a Mare într-o singură zi. Nu este genul de oraș în care bifezi obiective turistice. Și nici nu ai nevoie de hartă. Este captivant ca și arhitectură și emoție. Este ideal pentru plimbări pe străduțe întortocheate și pauze de cafea sau gelatto. Ah. Și pizza, paste sau fructe de mare.

Te bucuri de tot ceea ce-ți oferă fără să-ți pui prea multe întrebări. Italienii îl promovează ca fiind dintre cele mai romantice orășele ale zonei.

Și ca să-ți conturezi o imagine de ansamblu a micuțului orășel italian, gândește-te la melodia Volare, a binecunoscutului interpret italian Domenico Modugno. Născut în Polignano a Mare, statuia sa din bronz este printre puținele puncte de atracție ale zonei.

Nu am rămas să ne cazăm aici, deși camera cu obloane vopsite în verde de la care poți să asculți marea (pe care o regăsești într-o imagine mai jos) este o opțiune de luat în calcul. Cu siguranță data viitoare vom face această alegere. De această dată am făcut rezervare într-un trulli în Alberobello. Un alt orășel de poveste din Italia despre care vreau să scriu un articol cât mai curând.

 

 

 

happy40

Italia

 

Dacă și tu ai fost în Polignano a Mare și ți-a plăcut ceva în mod deosebit, te rog să lași un comentariu mai jos!

Polignano a Mare

Sursă imagine: arhiva personală

About

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *