Mona DOBRE, mamă de băieți gemeni în vârstă de 10 ani este fost consultant pe proiecte finanțate cu fonduri europene și, de mai bine de doi ani, a transpus pasiunea pentru artă în realizarea de machiaje profesionale și confecționarea de accesorii handmade. A dezvoltat cu pași mici brandul personal www.partysta.ro.
#1. Ce înseamnă pentru tine să fii mamă de băieți gemeni?
Pentru mine, a fi mamă, a însemnat (în primii 3 ani) transpunerea într-o lume nouă, un mod de viaţă complet schimbat faţă de ceea ce trăisem până la momentul nașterii copiilor mei. Apoi, după ce am început să mă obișnuiesc cu „noutățile” din viaţa mea şi noul mod de viaţă, statutul de mamă de băieți gemeni înseamnă foarte multe responsabilități, înseamnă (instinctiv) să mă pun pe un plan secund, înseamnă zile pline, atât cu provocări, dar şi cu momente sau emoţii noi, pe care nu aş fi crezut că le voi trăi sau simţi la asemenea intensitate.
#2. Te-a schimbat statutul de mamă? În ce fel?
Da, așa cum spuneam și mai devreme, statutul de mamă m-a schimbat. Știu că sunt responsabilă pentru viața a două suflete noi pe această lume, „oameni noi” cum îmi place să-i numesc, toate acțiunile sau deciziile mele depind într-un fel sau altul de existența lor. Sunt conștientă de faptul că deciziile mele vor avea repercursiuni pe termen lung în viața lor. Simt că port pe umeri o responsabilitate uriașă în ceea ce privește viitorul și drumul lor prin viața.
#3. Care este cea mai valoroasă lecție pe care ai învățat-o de la mama ta?
Nu ştiu dacă pot numi o lecţie foarte importantă învăţată de la mama mea, cred că tot ceea ce sunt astăzi, sau transmit mai departe celor din jur, reprezintă de fapt creația părinților mei. Am crescut într-o familie modestă, dar întotdeauna m-am bucurat de afecţiunea părinţilor, oricât de mult am greşit faţă de ei sau nu m-am ridicat la nivelul aşteptărilor lor. Iar acum, în rolul de mamă, cred că lipsa de afecţiune creează „monştri”, iar acordarea de afecţiune conduce la copii, apoi la adulţi integri, care vor ști la rândul lor să ofere afecțiune dar şi să recunoască persoane sau personalităţi „toxice”.
#4. Care este cea mai plăcută amintire cu mama ta?
Cea mai plăcută amintire este statul la „taclale” la 5-6 dimineața, când mă întorceam de la chefuri sau de la discotecă. Fiind singură la părinți, știam că mama nu dormea toată noaptea de grija mea şi mă aștepta cu nerăbdare să sosesc acasă teafără, dar şi să-mi citească pe faţă cum a fost sau cum m-am simțit sau să mă iscodească în privința relațiilor cu băieții. 😉
#5. Ce spun băieții tăi despre tine? Cum ești ca mamă?
Copiii mei îmi spun că sunt frumoasă, chiar zilele trecute mi-au spus că arăt foarte bine „pentru vârsta mea” – am încheiat citatul 😊. Pentru că am petrecut foarte mult timp cu ei în ultima vreme, îmi spun că sunt foarte creativă, sunt mândri de mine şi că le place foarte mult să mă aibă în preajmă.
La rândul meu, ca mamă, îmi place să fiu sinceră cu ei (nu îi mint şi nu îi păcălesc), le vorbesc adecvat stării lor de spirit, ca unor copii mici atunci când se alintă, ca unor adulți atunci când îi simt serioși, le dau sfaturi sau le povestesc lecții de viaţă atunci când îi simt că sunt receptivi. Zilnic le las timp liber pentru joacă, le ofer afecțiune atunci când simt ei nevoia, le ascult poveștile, le ofer multe clipe frumoase în familie sau cu prietenii apropiați.
#6. Care a fost cel mai frumos moment din cariera de mamă de băieți gemeni? Dar cel mai greu?
Cel mai frumos moment este atunci când vezi, la propriu, rezultatele „muncii” tale. Iar când vorbesc de rezultate, nu mă refer la notele pe care le obțin la școală, ci mă refer la situațiile în care copilul vine și îţi mângâie părul. Și mai mult, te întreabă dacă te simți tristă şi cum poate să te scoată din această stare. Ca mamă, este momentul în care realizezi cum te-ai purtat cu copilul tău de-a lungul timpului, iar copilul nu face altceva decât să te copieze. Și, mult mai important, realizezi că la fel se va purta şi cu viitoarea lui familie.
Cel mai greu moment pentru mine, în „cariera” de mamă de băieți gemeni a fost să-mi văd copiii bolnavi sau în suferință și să nu pot face nimic pentru îmbunătățirea rapidă a stării lor. Senzația de neputință a fost printre cele mai grele pe care a trebuit să o îndur. Nu-mi mai doresc să o retrăiesc vreodată.
#7. Care crezi că sunt cele mai importante valori pe care o mamă trebuie să i le transmită copilului său?
Mamele sunt un pilon important în viaţa unui copil şi, cred că principalul rol al unei mame este de a oferi afecțiune. Un copil care ştie că este iubit, este un copil care nu se va ascunde de părinți, are încredere în ei şi în el. Este un copil fericit, liber să exploreze şi să-şi definească personalitatea.
Alte valori importante transmise de familie, cu care copiii ar trebui să pornească în viaţă ar mai fi:
- RESPECTUL – atât respectul de sine, cât şi respectul faţă de cei din jur;
- ÎNCREDEREA ÎN FORȚELE PROPRII – trăim în epoca vitezei, totul se întâmplă foarte repede, iar copiii vor cunoaște situații cărora ei cred că nu le vor face faţă. O mamă sau o familie, trebuie să „planteze” undeva în căpșorul copilului ideea că el poate realiza ceea ce visează pentru că, la urma urmei, toate creațiile de pe Pământ au fost realizate de oameni ca și ei;
- PERSEVERENȚA – totul se obţine prin muncă sau antrenament. Nimic nu este gratis pe lume, dar nu totul se obţine cu bani ci şi prin strădanie sau perseverenţă;
- FERICIREA – ca mamă, încerc să găsesc mereu ceva plăcut, apoi să-i fac pe ei să găsească ceva plăcut sau beneficii chiar și în lucrurile pe care nu prea le place să le facă. Încerc să le transmit că trebuie să vadă partea plină a paharului sau să găsească însemnătatea pe termen lung a lecțiilor de viață pe care le primesc/trăiesc. Să trăiască clipa sau să se bucure de ceea ce trăiesc. Pe scurt, să fie fericiți.
Pe Mona am cunoscut-o în urmă cu 8 ani și tare mi-ar plăcea ca povestea ei despre valorile importante ale vieții, pe care le insuflă celor doi băieți gemeni să inspire și alte mame.