În Bruxelles miroase a gaufre. Dar iarna la Oslo, unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa este despre liniște pe stradă și aer curat. Așa a fost în februarie 2015, când am ajuns în Norvegia pentru 4 zile.
Știam că este capitala europeană care se ia la întrecere cu Tokyo pentru locul întâi în clasamentul celor mai scumpe orașe din lume, știam că are și cea mai ridicată calitate a nivelului de trai, dar aveam și dorința mea de a ajunge aici. De mult, ce-i drept!
De ce am ales să vizităm Oslo:
Când ne gândim la o destinație de călătorie avem grijă să alegem locuri în care nu am mai fost niciunul dintre noi. De ce? Pentru că el a fost în Tunisia, eu în Malta, el a văzut Polonia – Varșovia, eu Cehia – Praga și Karlovy Vary, el a fost în Maroc, eu am fost în Tenerife, el a fost în Dublin, eu am văzut Scoția – Edinburgh, Glasgow și Loch Ness, el a văzut Lisabona – Portugalia, eu am fost în Grecia, el a fost în Israel, eu unde am mai fost? La Londra, Roma, Bruxelles și la Paris am ajuns amândoi, dar nici aici nu am fost împreună. Chiar ne amuzăm zicând că nu ne dorim să ne plimbăm prin Paris împreună, așa cum am făcut în Barcelona, Amsterdam, Viena, Budapesta, Salzburg, Munchen, Santorini sau Italia. Sau așa cum am făcut parasailing în Creta.
Cum este iarna la Oslo:
Orașul pare simplu. Străzile sunt largi, simți că ai spațiu. Este discret, dacă vrei să îl compari cu alte capitale europene. Nu o să găsești străduțele înfundate pe care te pierzi ca în Italia. Tronează clădirile moderne din sticlă, lângă cele vechi, în stil scandinav.
Metropola este înconjurată de păduri, dealuri și lacuri la care ai acces foarte ușor chiar cu transportul public. Noi am folosit trenul ca să ajungem de la aeroport în oraș și retur, iar cu metroul am mers într-o zi în Holmenkollen.
Ce să faci iarna la Oslo:
Cele mai multe recomandări pentru Oslo sunt pentru lunile de vară. Alegerea noastră pentru luna februarie nu o consider însă deloc neinspirată. Mergi pe ideea că în Nordul Europei trebuie să ajungi să simți frigul polar, să vezi cu ochii tăi căsuțele tradiționale norvegiene acoperite de zăpadă și norvegienii care își iau zilnic porția de ski.
Chiar dacă era început de februarie și termometrul arăta multe grade cu minus, îți mărturisesc că nu am simțit un frig exagerat. În jurul prânzului, soarele încălzește destul de prietenos, ceea ce îți permite să stai afară fără să simți că îngheți bognă. Așadar, ia în considerare această opțiune.
Alege să petreci o zi în grădina Castelului Akershus, pe malul fiordului Oslo. Fortăreața Akershus reprezintă o atracție pe care nu trebuie să o ratezi chiar dacă ai ajuns iarna în Oslo.
Și alte opțiuni:
Poți să te plimbi de asemenea prin parcul de sculptură Vigeland, să vizitezi Centrul Premiilor Nobel, Palatul Regal, clădirea Parlamentului, Primăria și clădirea Operei. Clădirea Operei este construită într-un stil avangardist. Este și loc de stat la soare, fiind accesibilă publicului și pe acoperiș. O calci în picioare la propriu. Și pentru că ești la înălțime, ai posibilitatea să vezi orașul și fiordul. În fiordul Oslo poți să faci și croaziere. Mai mici, cei drept. Noi am ales varianta de două ore, iar biletele le-am cumpărat cu puțin timp înainte. Găsești un debarcader amplasat chiar vis-a-vis de clădirea Primăriei. Te vei bucura de nou într-o liniște deplină de iarnă care domină întreaga atmosferă.
Unde bei o cafea la soare iarna la Oslo:
În toate orașele pe care le-am vizitat există o zonă pietonală cu terase și magazine. O găsești și aici, în portul Oslo, și reprezintă atracția principală a orașului. Vara și iarna. Vrei un ceai, o cafea sau un loc de luat masa? Te oprești aici. Pe terase sunt montate încălzitoare, dar primești și mini-pături dacă îți dorești extra plus de căldură. Așa că, iarna în Oslo la terasă nu e tocmai frig. Noi am rămas pentru un ceai fierbinte, iar apoi ne-am plimbat prin cartierul rezidențial Aker Brygge.
Unde poți să mănânci:
Trebuie să știi că nu există prea multe opțiuni. Iar cuvântul ieftin nu intră în discuție. Ești la Oslo, unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa. Ai de ales dintre zonele Aker Brygge și Karl Johans sau restaurantul din holul clădirii Operei. Cam astea sunt singurele informații pe care le găsești când te informezi despre opțiunile de masă.
Îți vând un PONT. Noi am ales să mâncăm la Mathallen Food Hall. Nu este genul acela de piață la care te gândești. Este acoperită, amenajată modern, cu peste 30 de magazine cu specialități, cafenele și restaurante cu produse de înaltă calitate de proveniență norvegiană dar și preparate internaționale. Te asigur că-ți va plăcea!
Cu metroul iarna la Holmenkollen:
Nu e deloc complicat. După ce iese din oraș, metroul urcă pe un traseu destul de înclinat pentru 16 stații. Case micuțe, multă zăpadă, păduri și liniște pe tot traseul. Iarna. În Nordul Europei. Trebuie să cobori la stația Holmenkollen și apoi mai ai încă 15 minute de mers pe jos. Drumul urcă până la singura trambulină din lume construită din oțel. Un gigant cu protecție permanentă pentru vânt, considerat simbol național al Norvegiei. Aici s-au organizat Jocurilor Olimpice din 1952, iar anual au loc concursurile naționale de sărituri cu ski-urile.
Tot aici există și Muzeul ski-ului, dar și un simulator de ski jump. Muzeul expune istoria ski-ului de la primele încercări de mers pe zăpadă și până în zilele noastre. Nu e musai să-l vizitezi dar dacă tot ai ajuns aici, parcă-i păcat, așa-i? Noi am vizitat muzeul dar nu am testat simulatorul. În turn se urcă cu un ascensor care limitează la 3 sau 4 numărul de persoane. Se poate asemăna cu un funicular.
Când ajungi sus, te simți pe acoperișul orașului și ai parte de o panoramă superbă. O zi de iarnă la Oslo și un vânt tare aprig. Fiind aproape de ora apusului am avut șansa să prindem apusul în Marea Nordului. Un spectacol vizual desăvârșit, în imagini noi, care ți se lipesc de suflet, dar pe care le poți reactiva la nevoie!
Ce este diferit în Oslo față de alte orașe:
Ți-am vorbit la început despre calitatea ridicată a nivelului de trai dar și de aerul curat pe care l-am respirat tot timpul. Cum asta? Serviciul de încărcat mașinile la prizele de curent este gratuit.
Am bănuit existența unui sistem de degivrare în trotuarele din zona comercială Karl Johans. Ușor să treci iarna la Oslo, așa-i?
În trenurile de călători există o zonă în care trebuie să păstrezi liniștea. Ai citit bine! Dacă ai ales să te așezi pe un scaun care are montat deasupra un indicator de atenționare (Silent Zone), trebuie să vorbești în șoaptă sau deloc. Regula este strictă, respectată de toți, indiferent de naționalitate. Dacă nu o respecți, fie că nu ai văzut semnul sau fie vrei să-l ignori cu bună știință, norvegienii te vor atenționa.
Blocurile din cartierul rezidențial Aker Brygge sunt chiar la Marea Nordului și au parcare pentru șalupă la scară. Pardon, la ponton.
Hotel fără recepție – Citybox Oslo plasat la 50 m de strada comercială Karl Johans. Tu cu cine vorbești? Cum ce faci în astfel de situații? Instinctiv te uiți prin jur. Așa am făcut și noi. Ne-au atras atenția două mașinării mari de la intrare. Recepționerele! Ne-am amuzat în timp ce ne-am făcut singuri cheek-in/cheek-out.
Dacă vrei aer curat, iarna la Oslo este o opțiune pe care o poți lua în considerare, chiar dacă Oslo este unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa pe care l-am vizitat până acum.
Sursă imagine: arhivă personală